Leidinggeven als een TOP Assistent
Herken jij dit?
Iemand in jouw team is net bevallen
Vol trots laat ze aan de anderen foto’s van haar baby zien, maar niet aan jou. Toen je nog deel uitmaakte van het team, zou je zonder twijfel bij dit onderonsje betrokken worden. Maar nu je leidinggevende van dit team bent, word jij niet meer gevraagd om er ook even bij te komen staan. Eigenlijk interesseert die foto je helemaal niet. Maar toch voelt het een beetje eenzaam. Je hoort iedereen zeggen: ah gossie, wat een schatje. En nu zit jij van een afstandje alles te bekijken.
Je merkt al een tijdje dat een teamlid nogal slordig werkt.
Vandaag zou ze een belangrijke offerte versturen. Het was de laatste dag dat het verstuurd kon worden, maar ze is het gewoon vergeten. Ja, ver-ge-ten! Hoe kán ze dat nou vergeten zijn. Je weet gewoon even niet wat je moet zeggen. Als collega in het team zou je haar getroost hebben, en gezegd dat het natuurlijk stom is maar fouten maken is menselijk, en de wereld vergaat niet… Maar nu? Als leidinggevende voel je nog steeds met haar mee, maar je weet ook: jíj wordt erop aangesproken. Jouw eigen manager is boos op jou en dat teamlid schiet direct in de slachtofferrol. Je weet even niet wat je moet doen. Je wilt die persoon eigenlijk de huid volschelden, maar dat kan natuurlijk niet. Je voelt je totaal machteloos en je hebt geen idee hoe je in zo’n geval goed kunt reageren. En hoe geef je leiding aan iemand die de kantjes ervan afloopt?
Je teamleden zijn niet scherp
Een ander teamlid had in een mailtje gezet dat ze die ene klant zo’n zeur vond. Ze dacht dat ze het naar een collega had gestuurd, maar in de CC stond toevallig de naam van die ene klant. Je zou het liefst je haren uit je hoofd willen trekken. Je leest toch je mail voordat je het verstuurd??? Dat is toch geen hogere wiskunde??? En het had zo makkelijk voorkomen kunnen worden. Ja, jemig, moet je dan elke mail zelf controleren voordat die verstuurd wordt? Daar ben je als leidinggevende toch niet voor aangenomen? Maar hoe moet het dan wel, dat leidinggeven. Je ontploft bijna van woede. Maar je begrijpt ook wel dat ze het niet expres deed. Zij voelt zich nu ook heel erg rot. Pfff het voelt bijna als een interne tweestrijd. Nu moeten jullie samen naar je eigen manager om uitleg te geven.
Jij werkt door terwijl iedereen naar huis gaat
Als er een grote klus gedaan moet worden, en iedereen gaat keurig netjes om 17.00 uur naar huis, en jij zit er nog tot 19.00 uur. We zouden dit toch samen doen? Waarom zit jij hier dan nog alleen te buffelen. Toen jij nog een teamlid was, vond je het heel normaal om even door te pakken. Waarschijnlijk werd je daarom benaderd voor de functie van leidinggevende. Iedereen had hele mooie smoezen verzonnen waarom zij niet even met jou door wilden werken. Maar jij zou misschien ook wel een keertje naar de sportschool willen gaan. Hoe kan je je team toch motiveren om met z’n allen even langer door te werken? Waarom is extra werk binnen je team altijd zo’n gedoe? Het lijkt wel alsof jij de enige bent die zich verantwoordelijk voelt en begrijpt dat deze klus gedaan moet worden.
Het leidinggeven valt je enorm tegen
En dan ben jij er nog. Je had jezelf nog zo voorgenomen dat jij de perfecte manager zou zijn voor je team. Je hebt immers een bak aan werkervaring. Natuurlijk wist je wel dat ze niet direct de wave voor je zouden doen, maar dit leidinggeven valt toch echt tegen. Je had je nog zo voorgenomen dat je niet zo zijn als al die vreselijke managers die jij had. Die managers die altijd geïrriteerd waren en neerbuigend tegen je praatten. Maar je merkt gaandeweg dat je wel erg snel op die mensen gaat lijken. Dit ben jij gewoon niet. Maar wie ben je dan wel? En die collega die de kantjes ervan afloopt? Je wilt het bespreken met je manager, gewoon even wat tips van iemand die dit al langer doet. Maar jouw manager zegt dat hij geen tijd heeft. Hij zegt dat iemand van jouw niveau en in jouw rol dat zelf moet oplossen. Daar had hij je tenslotte voor aangesteld. Pfff dat voelt echt als een afwijzing.
TRAJECT LEIDINGGEVEN
Maar hoe zou het voor je zijn als:
- je collega's je weer vertrouwen en je er weer bij hoort, maar dan als leidinggevende?
- die collega functioneert zoals het hoort. En je weer trots kunt zijn op je team.
- je adequaat, menselijk en constructief weet te handelen als iemand een grote fout maakt.
- jij ook een keertje op tijd naar huis kan. Zelfs als er veel werk ligt. Jullie doen het tenslotte samen.
- als jij onvoorwaardelijk blijft staan achter je ideeën en visie op leidinggeven.
Leidinggeven als een TOP Assistent
Dit is een traject van 5 sessies van 1 – 1.5 uur. Deze sessie kunnen gehouden worden in mijn kantoor-aan-huis of videobellend. Tijdens deze sessie komen alle aspecten van het leidinggeven aan een team aan bod. Tussen de sessies zit een termijn van ongeveer 2 weken.
Wrap-up: Na ongeveer een maand neem ik contact met je op(telefonisch of videobellend). Tijdens de wrap up gaan we samen jouw ontwikkeling evalueren. Heb je misschien nog iets nodig om verder te kunnen? Wil je nog advies over hoe je een iets gaat aanpakken? Dat kan allemaal bespreken tijdens de wrap up.
Je investering van het traject “Leidinggeven als een TOPSecretaresse” is € 500,-
Wat levert het je op
- Verbinding. Als er weer een baby geboren wordt, zeg jij 'Ooch, heb je foto's van de kleine? Mag ik meegenieten?' Je hebt even tijd, dus nu je ziet dat er kinderfoto's rondgaan in het team, meng je je in het gesprek. En als je vertederd ooh en aah roept, zie je hoe leuk zij het vinden dat je gewoon meedoet. Tegenwoordig voel je je weer helemaal geaccepteerd, maar je bepaalt als leidinggevende zelf wanneer je je in het team mengt.
- Management. Je gaat met een positieve en constructieve manier om met die teamleden die minder functioneren. Geen getwijfel meer over hoe je iemand moet aanspreken die slordig werkt. Door je eigen unieke managementstijl weet je hoe je elk teamlid kan inspireren en motiveren. Je teamleden weten dat jouw deur altijd openstaat. Je straalt vertrouwen en veiligheid uit, maar je bent ook zakelijk. Je krijgt een compliment van je manager en je merkt dat je team blij met je is. Yes!
- Rust. Als nu iemand een grote fout maakt, schiet jij niet direct in de stress. Natuurlijk voel je wel een lichte paniek opkomen. Maar je bezit ook de rust om eerst naar een oplossing te kijken. Bedenk maar zelf: toen jij nog een uitvoerende rol had, was er misschien ook wel bij jou wat verkeerd gegaan. Hoe zou jij willen dat er toen gereageerd werd? Precies! Dat heb je nu geleerd.
- Samenwerking. Als er nu een grote klus komt, ga je dat gezamenlijk met al je teamleden oppakken. Je roept: Ik ga even pizza bestellen, welke zal ik nemen? En iedereen roept in koor: Tonijn!! Jullie moeten er allemaal smakelijk om lachen. Zo met een groep ‘s avonds in een leeg kantoor heeft ook wel wat. De sfeer is goed. Na het eten gaat iedereen even buffelen en voordat je het weet, is de klus klaar. Je hebt een team dat er voor elkaar is en elkaar qua werk opvangt.
- Zelfvertrouwen. Je stuurt op een ontspannen manier je team aan. Met respect, vertrouwen en empathie; voor je teamleden, maar ook voor jezelf.
Praktische Info
De sessies vinden videobellend plaats of in mijn kantoor-aan-huis.
Dit kan in Gif sur Yvette (Frankrijk) of in Deventer (Nederland)
Op beide locaties is gratis parkeren mogelijk
Interesse?
Stuur me even een mailtje dan plannen we eerst een kennismakingsgesprek in om te kijken of dit traject wel bij jouw behoeften past.