Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

3 manieren om nee te zeggen tegen je baas als hij met nog meer werk komt

01 januari

Delen:

Waarom is het toch zo moeilijk om nee te zeggen tegen je baas??

Toen ik nog in loondienst was, werkte ik bij een bedrijf als directie assistent. Ik was bezig met de voorbereiding van de aandeelhoudersvergadering. En in alle drukte komt mijn baas naar mij toe met de vraag of ik nog even 20 sheets wil uitwerken voor de PowerPoint presentatie. De vergadering zou over een uur beginnen… Eigenlijk wilde ik zeggen: had je daar niet eerder mee kunnen komen?? Je weet toch al maanden dat deze vergadering over een uur plaatsvindt?

Natuurlijk wil je geen verkeerde indruk wekken op je werk. En ‘nee’ zeggen tegen je baas, dat is wel een beetje lastig.
Aan de ene kant wil je een goede werkrelatie hebben met je baas, maar aan de andere kant zou het ook wel fijn zijn als je een keertje je grenzen kunt stellen.

Hier volgen 3 manieren om ‘nee’ te zeggen tegen je baas

1. De “Ik kom er zo even op terug” manier

Stel, je bent al druk, en dan komt je baas met nog iets dat uitgewerkt moet worden. Je kan dan zeggen: “Ik ben nu even heel erg druk, ik kom zo even bij je langs”

Je zegt uiteindelijk geen nee, en je creëert wat tijd voor jezelf om te bedenken of dit echt uitkomt en of het echt prioriteit heeft.

2. De “zeg jij het maar” manier

Stel je baas komt op het laatste moment met iets wat direct gedaan moet worden. Volgens hem/ haar althans. Terwijl jij hartstikke druk bent met het halen van een deadline.

Leg uit welke taken je nog te doen hebt en vraag aan je baas wat als eerste gedaan moet worden.
Hierdoor krijgt je baas een beeld van de hoeveelheid werk dat er ligt.
Hij kan zelf inzien welke taak nu prioriteit heeft.
En stiekem leg je het probleem bij hem / haar neer.

3. De “Niet nu (maar morgen wel)” manier

Stel, je baas vraagt je om over te werken. Maar dat komt jou helemaal niet uit. Je hebt die avond een afspraak met je vrienden of je wilt gaan sporten. Hoe zeg je dan nee?

De “nu niet” manier biedt uitkomst. “Ik kan vanavond echt niet, maar morgen zou wel kunnen”. De “nu niet” methode biedt jou op een subtiele wijze de mogelijkheid om je grenzen te stellen.

Door deze 3 manieren te gebruiken, vermijd je dat je als een assertieve haaibaai wordt gezien als je eigenlijk nee wilt zeggen. Nee zeggen is op zich al best moeilijk, zeker voor de dames die dit lezen. Het doel van deze 3 manieren is dat je controle kan uitoefenen op de situatie en daarmee tegemoet kan komen aan jouw belangen. Veel succes met het uitproberen, laat even weten hoe het is gegaan.


Deel je ervaringen en lees die van anderen!