Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Aan alle leidinggevende (directie)secretaresses: pak het slim aan!

01 januari

Delen:

In jouw rol als leidinggevende secretaresse zit je in de hoek waar weleens de klappen vallen. Secretaressewerk kan ondankbaar werk zijn. Veel secretaresses die ik spreek, vinden hun werk ondergewaardeerd en onderschat. Een complimentje van je manager zit er vaak niet in. Dat is overigens ook mijn ervaring toen ik nog in loondienst werkte.

En dan denk ik: toe maar, onderschat mij maar. Ik zal jou eens even laten zien hoe dom het was om mij te onderschatten. En mijn werk niet te waarderen.

Ik weet nog toen ik als directiesecretaresse werkte bij een beveiligingsbedrijf. Het bedrijf verkeerde in zwaar weer. Het was december en ik had een bioscoopzaal afgehuurd voor een grote personeelsbijeenkomst. De algemeen directeur zei tijdens die bijeenkomst dat het voor volgend jaar wel ‘alle hens aan dek’ was.

En hoe denk jij, lieve lezeres, dat mijn collega’s er de volgende dag bijzaten? Denk je dat er stress op de afdeling was? Denk je dat er paniek heerste? He-le-maal niet! Iedereen ging gewoon aan het werk alsof er niets aan de hand was.
Waarom?
Mijn directeur vond dat hij volkomen duidelijk was.
Maar alleen het MT wist dat er ontslagen zouden vallen, als er niet snel iets zou veranderen.
Alle medewerkers hadden geen flauw idee dat het zo slecht ging met het bedrijf.

Dus ik dacht hoe kan ik een bijdrage leveren zonder de slechte jaarcijfers te noemen? Het heeft geresulteerd in een bijeenkomst met alle medewerkers (zonder het management). Gezamenlijk hebben we gekeken wat we konden doen om het tij te keren. Alle ideeën zijn voorgelegd aan het management en ze zijn allemaal overgenomen. Als het alleen bij die opmerking van ‘alle hens aan dek’ was gebleven, waren die ideeën nooit naar voren gekomen.

Mijn collega’s waren trots; hun ideeën waren geaccepteerd
De directie was blij; geen afwachtende houding, maar proactieve acties van de medewerkers
Ik was blij, want ik had op een positieve manier mijn invloed gebruikt

Lieve lezeres, dit is geen blog om te laten zien hoe fantastisch ik wel niet ben.

Zoals ik al aangaf, secretaressewerk kan ondankbaar werk zijn. Daarbij komt; het is ook eenzaam werk. Zeker als een bedrijf er slecht voorstaat. Alles wat jij weet, is vertrouwelijk. Je kan niet even met je team erover praten. Je teamleden zitten jou vragend aan te kijken en jij kan/mag niets zeggen. Dat creëert ook een bepaalde afstand met hen. En dat kan best wel eenzaam aanvoelen.

Overigens; het feit dat je directeur je niet waardeert of onderschat, is iets wat bij hem ligt, niet bij jou. Het zegt namelijk niets over jou. Maar je kan wel een constructieve manier vinden om met dit gedrag om te gaan.

Als leidinggevende secretaresse sta je namelijk vaak direct onder de directie. En als je een beetje goed op kan letten en het een beetje slim aanpakt, kan jij in je rol enorm veel betekenen. Jij bent immers de oren en ogen van de organisatie. Jij bent daarom ook de aangewezen persoon om een vertaalslag te maken van de visie of het beleid van de directie. Voor je eigen team en misschien de rest van de organisatie

En als jij wat ruimte krijgt of wat ruimte neemt, kan jij op een positieve manier in jouw rol heel veel invloed uitoefenen. En er natuurlijk voor te zorgen dat je manager je wel een complimentje moet geven.

Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe jij, lieve lezeres, je invloed ten positieve hebt gebruikt op kantoor. Laat het hieronder weten. Misschien kunnen andere lezeressen nog wat inspiratie opdoen, zodat ze zich niet zo ondergewaardeerd voelen.


Deel je ervaringen en lees die van anderen!