Als ik met alles over-analyseren calorieën zou verbranden, dan zou ik nu een supermodel zijn

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Als ik met alles overdenken calorieën zou verbranden, dan zou ik nu een supermodel zijn

01 januari

Delen:

Dat lukt mij toch niet!
Kan ik dit wel?
Wie zit er nou op mij te wachten?
Straks val ik door de mand
Ik ben niet slim / mooi / intelligent genoeg

Dit zijn van die zinnen die bij iedereen weleens door het hoofd heeft gespookt. Maar waarom eigenlijk?

Een kleine theoretische verhandeling
Je hebt pijn en je hebt lijden

Pijn is een directe ervaring van een negatieve gebeurtenis. Dat kan bijvoorbeeld een ruzie zijn met een collega of een vervelend ontslag.

Lijden is het leed dat we ervaren door de herinnering die we herbeleven of door teleurstellingen in het verleden. Lijden wordt veroorzaakt door de geest die zich telkens met dat leed opnieuw aan ons opdringt

Maar nu moet je niet denken dat de geest onze grote vijand is. Helemaal niet. Onze geest houdt nou eenmaal niet van verandering. Als alles blijft zoals het is, is het in ieder geval lekker veilig voor je. Vandaar dat die zinnen hierboven maar door je hoofd gaan. Je geest wil je beschermen.

Maar wat als nu verder wil in je carrière? Dan wordt het tijd om een gokje te wagen. Een nieuwe opleiding, een nieuw project, een ander takenpakket. Dan heb je niet zoveel aan die zinnen die bovenin deze tekst staan.

Heel veel van mijn klanten willen graag een nieuwe ontwikkeling doormaken, maar raken verzand in alerlei gedachten. Ze gaan alles over-denken en zo raken ze het overzicht kwijt. Ik sprak laatst een directiesecretaresse die op haar baan was uitgekeken. Ze zou graag iets totaal anders willen doen, maarrrrr
Ik heb een hypotheek te betalen, ik heb nu financiële zekerheid
Mijn kinderen gaan binnenkort naar de basisschool, ik wil er voor ze zijn
Kan ik dat überhaupt wel
Wat als het misgaat, wat dan?

En ze zat haar situatie maar te overdenken en te analyseren. Met als gevolg dat ze  helemaal niets deed en op haar plek bleef zitten.

De Busreis
Als je toch verder wilt in je carrière, dan kan de volgende metafoor je misschien helpen

Stel, je bent de chauffeur van een bus en je zit dus aan het stuur. Je hebt de route al bepaald. De bestemming is het krijgen van een baan waarin je meer tot je recht komt.
Maar in de bus zitten ook allemaal passagiers, die in principe ook wel die kant op willen gaan, maar toch bedenkingen hebben.

Je hebt de voorzichtige passagier die zegt: “voorzichtig, straks maak je een ongeluk. Ik zou maar omkeren als ik jou was”

Er is een andere passagier die zich zorgen maakt: “Wat als we zo meteen in een file komen, dan komen we veel te laat aan. Laten we liever naar huis gaan, dan zijn we voor het eten thuis”

Voorin zit de twijfelende passagier die zegt: "Kan jij dat wel? Zo’n grote reis maken?"

En achterin zit natuurlijk de Lawaai Papagaai. Dat is de passagier die alleen maar lawaai zit te maken. Zo erg, dat je zelf niet eens kan nadenken

Al deze passagiers zijn metaforen voor de gedachten die door jouw hoofd gaan. Wees je ervan bewust dat je geest je graag in je veilige comfort zone probeert te houden. En dat is prima. Maar gedachten zijn precies dat: gedachten. En voordat je in de analyse-modus schiet, bedenk dan het volgende.
Jij bent nog zoveel meer dan alleen die gedachten, lieve carrièretijger!

En daarbij komt: jij zit aan het stuur.
Die gedachten zullen komen en gaan. Liever had je dat ze er niet zouden zijn of zich gewoon stilhielden, maar ja, zo is het leven.
Het is dus aan jou om te bepalen hoeveel aandacht je geeft aan al die gedachten. Jij ben namelijk de baas, de chauffeur die richting geeft; aan je leven en aan je carrière.

En aan alle carrièretijgerinnen: die bikini zit er misschien niet in, maar er zijn ook leuke badpakken, toch?


Deel je ervaringen en lees die van anderen!