Als leidinggeven een beetje lastig is

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Als leidinggeven een beetje lastig is

01 januari

Delen:

Wie de Netflix serie Below Deck heeft gekeken, zal met stijgende verbazing hebben gezien hoe er met de medewerkers wordt omgegaan. Ik zie als coach veel overeenkomsten met het dagelijks werk op kantoor

De serie gaat over een gigantisch lux jacht dat gehuurd kan worden door poepie rijke mensen. Dat jacht vaart dan naar een heel mooi tropisch oord en daar vieren de gasten hun vakantie. Het ziet er heel mooi uit, maar eigenlijk is dit een bedrijf dat onder grote druk de gasten tevreden moet houden.

Het ‘management’ bestaat uit 3 man:
Kapitein Lee
Bootsman Chandler
Leidinggevende Service Kate
Althans, dat is de serie die ik nu bekijk. Er is nogal wat doorstroom in dit ‘bedrijf’

En alle drie hebben een totaal andere manier van leidinggeven
Kapitein Lee zegt niet zoveel, maar als ie wat zegt, berg je dan maar
Chandler begon met een hele relaxte manier van leidinggeven, maar moest daar later op terugkomen
En Kate; zij kan zeer directief leidinggeven en soms ronduit beledigend zijn.

Als jij op kantoor een team moet aansturen, adviseer ik je eens een aflevering te kijken. Want je ziet precies welk effect de stijl van leidinggeven heeft op het team.

Chandler kreeg een heel nieuw team met ervaren mensen. Hij stelde zich voor met de mededeling dat hij niet zo van strak hiërarchisch leidinggeven hield en dat ze het allemaal samen zouden doen. Dit is natuurlijk erg aardig, maar het bracht hem ook in de problemen. Er was namelijk geen duidelijkheid. Iedereen deed maar wat. Wat zeer vermoeiend was voor het team en door het gebrek aan communicatie (Chandler vond dat iedereen voor zichzelf moest weten wat ze die dag moesten doen) ontstonden er grote fouten. Kapitein boos. Gasten teleurgesteld.

Ik weet uit ervaring dat er genoeg teamleiders, office managers en leidinggevende ondersteuners zijn die er precies zo over denken. Ik krijg het vaak genoeg te horen: “We doen het allemaal samen”. “Iemand op zijn/haar niveau moet dit gewoon weten”. Dit zijn de mensen die leidinggeven lastig vinden. Deze leidinggevenden (vooral dames) vinden het belangrijk om aardig gevonden te worden en voelen zich verantwoordelijk voor een goede sfeer op kantoor. Maar zoals ook in de serie blijkt, het team van Chandler heeft juist ontzettend veel behoefte aan duidelijkheid, geen aardigheid. Zij willen graag een duidelijke planning voor de dag. Zij willen graag horen wat er die dag van hen verlangd wordt. Zij zijn helemaal niet bezig met de vraag of iemand wel of niet aardig is. Later in de serie moet Kate de leiding overnemen van Chandler en de teamleden vinden het dus heel verfrissend om duidelijke opdrachten te krijgen. Nu kunnen ze gericht werken.

Kate is een zeer dominante en directieve leidinggevende. Als iemand in haar team een fout maakt, heeft diegene een probleem. Het zal Kate een zalige rotzorg zijn wat je van haar denkt. Het gebeurt op haar manier en niet anders, wat sommigen tot wanhoop drijft. Haar wijze van communiceren kan heel onaangenaam zijn.

Maar, het moet gezegd worden: zij is volkomen duidelijk naar haar team. En dat is ook weer fijn, zeker als de werkdruk hoog is. Het nadeel is, er is geen ruimte voor een gesprek of input van een teamlid. Hierdoor kan je waardevolle informatie missen.

Als ik mensen coach die leidinggeven lastig vinden, dan adviseer ik ze deze serie eens te bekijken. Kate laat namelijk zien dat dat helemaal niet moeilijk is. Zij zegt het gewoon. Geen discussie.

Als je je oncomfortabel voelt bij het geven van opdrachten. En je zegt tegen je team we doen het samen, dan creëer je in wezen heel veel ruimte (voor een ander om te pakken). En je maakt de machtafstand tussen jou en je teamleden kleiner. Wat er weer voor zorgt dat je constant wordt uitgedaagd.

Maar ja, wat is nu de beste manier van leidinggeven? Zeer directief leidinggeven of toch wat meer relaxt je team aansturen? Er is geen eenduidig antwoord. Het belangrijkste is dat je een managementstijl ontwikkelt die helemaal bij jouw persoonlijkheid past. Daarnaast speelt de cultuur van je bedrijf ook een belangrijke rol (heel hiërarchisch of meer een platte organisatie). Wil je daar wat meer over weten? Neem dan eens contact met mij op. Ik help je graag verder.


Deel je ervaringen en lees die van anderen!