Eenzaamheid van een Directie Assistent

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

De eenzaamheid van een Directie Assistent

01 januari

Delen:

“Ik sta steeds aan de zijlijn.” Dat is letterlijk wat ze me vertelde. Ze voelde zich eigenlijk een beetje buiten gesloten.

De eenzaamheid in het secretaressevak, daar wil ik het vandaag eens over hebben. Deze dame werkte in Londen in een kantoor met alleen maar ingenieurs. Als het dus tijdens een vergadering over inhoudelijke zaken ging, voelde zij zich een beetje buiten de groep staan. Zij kon namelijk niet op dat niveau meepraten.

Waar komt dit gevoel vandaan
Het is een van de diepste verlangens van de mens: bij een groep willen horen. Als er dus een gesprek plaatsvindt waar zij inhoudelijk niet aan mee kan doen, dan voelt dat voor haar als aan de zijlijn staan. Ze zeggen weleens: een assistent is als een spin in het web. Alles draait om haar, ook qua communicatie, maar dat heeft alleen betrekking op haar werk.

Maar je kan het ook anders bekijken

Iedereen heeft zijn / haar eigen rol en expertise.
Deze ingenieurs hadden een enthousiast inhoudelijk overleg. Dat is ook hun werk. Dat is hun expertise.

En ook het secretaressevak is een vak met expertise. Velen van jullie hebben een veeleisende manager en daarnaast sturen jullie ook een team aan. Dat vraagt veel van een directie assistent.
Inkoppertje, zul je misschien denken. Maar toch spreek ik genoeg dames die hun werk bagatelliseren. Alsof wat zij doen, heel normaal is. Maar vergeet niet; een directie assistent is een hoogwaardige professional die alle schoteltjes in de lucht houdt. Zonder jou zouden je collega’s serieus in de problemen komen. Daar komen ze wel achter als je een keertje ziek bent.

Jij kan nog zoveel meer.
Toen ik nog voor de baas werkte, werd er weleens gezegd: het secretariaat is het afvoerputje van de afdeling. Dat hield in dat het secretariaat alles mocht doen waar niemand zin in had. En ik zei altijd: kom maar op. Want tussen die taken zitten vaak ook hele leuke projecten. Vooral facilitaire zaken zoals een kantoor inrichten of bij een rebranding alle logo’s omwisselen van de oude naar de nieuwe; van de stickers op de auto’s tot het logo op de gevel.
Hoezo aan de zijlijn staan?

Ik heb deze dame geadviseerd eens om zich heen te kijken in het bedrijf. Het voordeel is dat je als directie assistent alles kan oppakken wat je wilt. Die vrijheid heb je gewoon. Die ingenieurs zullen alleen hun vast omlijnde taken blijven doen. Deze dame uit Londen heeft zich gefocust op de kantine. Het resultaat was dat het aanbod in de kantine is vergroot, wat door iedereen op kantoor zeer gewaardeerd werd. En dat was nog maar het begin.
Hoezo zijlijn?

Het probleem is dat EA’s niet altijd de waardering krijgen voor hun werk
Ik weet zeker dat jij ook al zulke projecten hebt opgepakt. En dat het succesvol en op tijd afronden daarvan voor jou heel normaal was. Ik weet ook dat de waardering daarvoor niet altijd vanzelfsprekend is. En ook dat kan een beetje eenzaam aanvoelen. Alsof je op de zijlijn staat.

Daarom doe ik het maar: hartstikke goed gedaan! Complimenten!


Deel je ervaringen en lees die van anderen!