Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Dit is de fout die bijna iedereen maakt

01 januari

Delen:

Als je deze tekening (van Stephen Covey uit “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap”) laat zien aan een groep mensen, zal de ene helft zeggen dat dit een tekening is van een jonge vrouw. En de andere helft zal het tegenovergestelde beweren. Beiden hebben gelijk.

Ik kan ook een groep vragen een tekening van een bloem te maken. Hij moet geel zijn en een lange stengel hebben. Als we dan elkaar de gemaakte tekening laten zien, heeft iedereen een andere tekening gemaakt. Terwijl ik zo duidelijk de opdracht heb verwoord. Toch?

De reden heeft te maken met referentiekaders. Je referentiekader is zeg maar ‘de bril waardoor jij de wereld bekijkt’. En die is bij iedereen weer anders. En dit is wat mij betreft de essentie van (mis)communicatie.

En nu nog een voorbeeld uit het bedrijfsleven.

Toen ik nog in loondienst werkte, had mijn CEO bij de nieuwjaarsborrel gezegd: “Het komende jaar is het wel alle hens aan dek.”
En hoe denk je dat zijn medewerkers de volgende dag op kantoor hun werk deden. Denk je echt dat zij “met alle hens” aan de slag gingen? Natuurlijk niet. Ze deden precies wat zij altijd al deden.
Mijn directeur vond dat hij volkomen duidelijk was, maar de medewerkers hadden geen idee wat “alle hens aan dek” precies inhield. Alle hens aan dek betekent niets voor een gemiddelde medewerker. Alleen het MT wist hoe slecht het bedrijf ervoor stond.

Waar mijn directeur aan voorbij ging, is dat hij een heel ander referentiekader heeft dan zijn medewerkers. Het was veel duidelijker geweest als hij had gezegd: “In de komende 3 maanden zijn 70% de klachten van onze klanten opgelost.”

Herkenbaar??


Deel je ervaringen en lees die van anderen!