Een beetje waardering zou fijn zijn

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Een beetje waardering zou fijn zijn

01 januari

Delen:

Stel je de volgende situatie even voor.
Je bent een assistente voor een directielid en daarnaast stuur je ook 5 receptionistes aan.

Het bedrijf waar je werkt wordt waarschijnlijk overgenomen. Nu moeten er dus allerlei cijfers en data geleverd worden aan jouw baas (dat directielid dus). En als ervaren ‘spin in het web’ zorg jij ervoor dat alle gegevens tijdig op zijn bureau komen te liggen.
Het is druk
Het is hectisch
Misschien word jij binnenkort wel boventallig verklaard?

En nu gebeurt het. Nu het een beetje mooi weer begint te worden, willen alle 5 receptionistes vrij hebben. Er is namelijk een ander secretariaat (3 dames) dat tegelijkertijd vrij heeft genomen en de telefoon naar de receptie hebben doorgeschakeld. En als het secretariaat vrij mag, dan mogen zij het ook. Gelijke monniken, gelijke kappen, aldus de receptie.

Dit gezeur kan je er nu even niet bijhebben. Jij zou ook wel een keertje een dag vrij willen hebben. Maar door de drukte en je verantwoordelijkheidsgevoel lukt dat eenvoudigweg niet.
Daarbij komt, er hadden zich wat situaties voorgedaan met de receptie.

Situatie nr. 1
Vorige week belde jouw baas vanuit zijn auto naar de receptie. Het duurde erg lang voordat er werd opgenomen. Jouw baas was ‘not amused’.
Die receptioniste was erg geschrokken dat de directeur boos op haar was
Jij als teamleider kreeg ook de schuld, terwijl je niet eens in de buurt van die receptie was
Sindsdien zorg jij ervoor dat er altijd 2 receptionistes aanwezig moeten zijn.
Die situatie heb je goed opgelost

Situatie nr. 2
Een tijdje geleden belde een receptioniste op. Ze was nu thuis en kon niet naar kantoor komen, want ze had een grote pukkel op haar voorhoofd (ja, dit is echt gebeurd!). In eerste instantie wil je zeggen: kan me niet schelen, je komt nu! Maar je weet ook wel dat je constructief moet communiceren. Dus je haalt een keertje diep adem en zegt dat we deze dag echt niet zonder haar kunnen.
Potentieel conflict afgewend
Receptioniste een pluim gegeven
Bezetting voor die dag weer geregeld

Situatie nr. 3
Een manager had aan de receptie gevraagd een document te printen. Tijdens het printen was er iets fout gegaan en alle papieren zaten door elkaar. Het was niet de 1e keer dat dit gebeurde. Die manager is boos naar de receptie gegaan en is tegen haar uitgevallen. Dit kan natuurlijk niet. Dus je bent naar die manager gegaan en je hebt aangegeven dat fouten maken menselijk is. En als die manager in het vervolg wat te melden had, dat hij dat bij jou kan doen.
Je bent opgekomen voor je eigen teamlid

Bij situatie nr. 1 heb je voor een permanente oplossing gezorgd. Vanaf nu wordt de telefoon altijd op tijd opgenomen
Bij situatie nr. 2 heb je de bezetting voor die dag weer geregeld. Is er een beroep gedaan op jouw overredingskracht en je bent ook nog eens niet geïrriteerd geweest
Bij situatie nr. 3 heb je die receptioniste verdedigd.

Crises averted, saved the day
En bij al die situaties: niemand die ziet wat je allemaal doet. En niemand die het waardeert.

Ik weet dat er veel assistentes zijn die soortgelijke ervaringen hadden. Maar ja, wat te doen? Het kan namelijk niet zo zijn dat jij met een berg aan frustraties achter je computer zit.

Een paar suggesties

  1. Soms moet je gewoon om een complimentje vragen. Je kan naar je baas of je collega’s gaan en zeggen: kijk, dit heb ik gedaan. Je hebt bijvoorbeeld een goedkopere schoonmaakdienst gevonden. De ander kan dan alleen maar beamen dat dat zo is en je complimenteren. Dit moet je overigens niet te vaak doen, maar dat had je (hoop ik) zelf ook wel door.
  2. Je werk is niet alles. Zorg ervoor dat je naast je werkleven ook een privé leven hebt. Dat klinkt natuurlijk als een inkoppertje, maar hoe vaak ben jij deze week met je vriendin naar een café geweest? Gewoon, om eens lekker van je af te praten?
    Dus ga een eind lopen in het bos.
    Ga lekker winkelen
    Ga naar de sportschool, pak een leuke zumba les of doe yoga
    Noem maar op, maar doe iets wat niets met je werk te maken heeft. Het voorkomt dat je thuis ook nog zit te malen en je kan je weer opladen voor de komende werkdag

En heb je nog wat extra motivatie nodig? Dan geef ik je die hierbij van harte: Kom op dame, je kunt het!!!


Deel je ervaringen en lees die van anderen!