Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Hagenaar steekt drie collega's in brand

08 maart

Delen:

Op een spoorwegemplacement van de Nederlandse Spoorwegen in Voorburg is gisteravond omstreeks half acht een 28-jarige werknemer van schoonmaakbedrijf ISS Abilis zwaar gewond geraakt nadat een collega hem met benzine had overgoten en vervolgens in brand had gestoken.

Niet schrikken, dit is een bericht uit het NRC van 4 november 1999 en gaat over een totaal uit de hand gelopen conflict. Maar tot de dag van vandaag moet ik hier nog weleens aan denken. Dat heeft zo´n indruk op mij gemaakt.

Ik werkte toentertijd met een collega met wie ik het niet zo goed kon vinden. En toen die beelden op TV kwamen, dacht ik: Oh wat erg! Gelukkig is het bij mij nog niet zo erg..

Het lijkt wel of conflicten aan de orde van de dag zijn. Iedereen heeft weleens een conflict met een collega gehad. Denk maar aan de collega die te vaak roddelt of bijvoorbeeld je manager die altijd bot is. Mensen onderschatten hoeveel irritatie en frustratie dat teweegbrengt. Want ongemerkt gaat een conflict echt onder je huid zitten. En wat als je al die frustratie en irritatie mee naar huis neemt?

Vaak gaat een conflict niet over het conflict zelf, maar over waarde of een gevoel dat eronder ligt. Of een grens die is overschreden. Kijk maar eens naar een aflevering van De Rijdende Rechter. Het gaat vaak niet over de schutting die te hoog of te lelijk is. Als je goed oplet, zie dat de andere persoon zich niet gehoord of gerespecteerd voelt. De ene partij vindt dat er over hem / haar heen gelopen wordt, terwijl de andere partij zich van geen kwaad bewust is.

Als je een conflict hebt met een collega of baan, probeer dan eens te onderzoeken wat er onder die laag boosheid zit (waarde/ gevoel/ grens). Misschien heeft je collega het gevoel dat je hem of haar niet serieus neemt. Als je erachter komt wat er onder die boosheid zit, dan heb je eigenlijk het conflict al opgelost. Dan kan je namelijk in gesprek gaan over het onderwerp waar het werkelijk om gaat.

Ik ben trouwens benieuwd wat er ooit van die Hagenaar is geworden…


Deel je ervaringen en lees die van anderen!