Is burn-out een modewoord?
Bel me: 06 23 03 10 90
Bel ons: 06 23 03 10 90
Van de week was onze loodgieter Mike bij ons aan het werk in de badkamer. Hij zag mijn studieboeken van de Burn-Out Coaching op tafel liggen (Yes! Ik heb inmiddels mijn certificaat behaald). Hij zei: ach iedereen heeft tegenwoordig een burn-out. Het is zo’n modewoord geworden. Heeft hij een punt?
Even kort door de bocht: ons brein is nooit geëvolueerd.
Toen wij vroeger nog in grotten leefden, werd stress gezien als iets bedreigends.
Je ziet een gevaarlijke beer lopen die je kan aanvallen. Dat geeft stress.
Ons brein geeft direct een reactie. We hebben de keuze uit 4 opties: vechten, vluchten, stilstaan of fawning
Ons lichaam reageert ook. Onze hartslag gaat omhoog, de ademhaling versnelt en we beginnen te zweten.
Tegenwoordig zijn er geen gevaarlijke beren meer op straat. Ik heb althans de laatste tijd geen beer gezien.
Maar ons brein reageert nog steeds op stress alsof er wel een beer is; alsof het levensbedreigend is.
Ons brein is dus in dit opzicht nooit geëvolueerd naar de hedendaagse situatie op kantoor.
Een voorbeeld
Een collega van mij was verantwoordelijk voor het jaarlijkse event met allemaal belangrijke klanten. De voorbereiding hiervan heeft maanden geduurd. Op de dag van het event was zij al eerder naar de event locatie gegaan. Een andere collega wilde een grapje uithalen, die heeft haar toen gebeld en gezegd: Wat doe je daar? Het event is toch morgen? Dat staat hier op de uitnodiging!
In 1 nano seconde ging haar hartslag omhoog en ze begon te zweten
Zij was nog net niet omgevallen door een hartverzakking.
Dit was geen levensbedreigende situatie, maar haar brein en lichaam reageerden alsof ze werd aangevallen door die ene beer.
Nog een voorbeeld
Onze directeur had een aantal belangrijke klanten uitgenodigd voor een symposium in Italië. Als extra uitje had zijn secretaresse een rondleiding bij de Ferrari fabriek georganiseerd. Maarrrr het symposium vond plaats in augustus. En in augustus is alles op slot en gaat iedereen daar met vakantie. Onze directeur stond dus met die belangrijke klanten voor een dicht hek. Hij belde boos die secretaresse op. Wederom geen levensbedreigende situatie, maar na dat telefoontje zat haar hartslag op ongeveer 200 slagen per minuut.
En dan de tijd
Een aanval van een beer duurt (hopelijk) vrij kort. Meestal gaan lichaam en brein van een verhoogde staat van stress na ongeveer 30 minuten weer terug naar de oude ontspannen situatie.
Maar tegenwoordig kan stress op kantoor wel maanden duren. Denk aan een complex project met een harde deadline of een offerte waar weken aan gewerkt wordt. Ons lichaam en brein reageren op deze stress nog steeds alsof dat levensbedreigend is. En omdat die stress weken of maanden kan duren, kan de spanning niet afnemen.
Daarbij komt
Vroeger (in de prehistorie dus) was er veel minder stress. Er liepen niet continue beren rond
Tegenwoordig hebben we vrijwel dagelijks stress. Constant een verhoogde hartslag, constant versnelde ademhaling, constant zweten
Ja, geen wonder dat je uitgeput raakt
Ben jij een teamleider, zit je bij HR of ben je een manager? Dan hoop ik dat je mijn blog tot het einde hebt gelezen.
En dat je dus bewust bent van het feit dat ons brein werkt zoals het werkt
Wil je voorkomen dat het ziekteverzuim de spuigaten uitloopt, dan hoop ik dat je met je team om de tafel gaat zitten, zodat je met ideeën kan komen die voor ontspanning zorgen na een drukke periode.
Is burn-out een modewoord? Ik hoop dat je kunt raden wat mijn antwoord is. Maar ik ben ook benieuwd naar jouw mening. Laat het hieronder even weten.