Je bent niet van chocola, dus hou op iedereen te pleasen

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Je bent niet van chocola, dus hou op iedereen te pleasen

01 januari

Delen:

Een hele tijd geleden werkte ik in loondienst. Ik kreeg een collega op mijn kamer die het leuk vond om mij rond te commanderen en de baas over mij te spelen. “Wil je dit voor me faxen?” “Wil je deze stukken voor mij kopiëren?” Terwijl het bij dat bedrijf heel normaal was dat je alles zelf kopieert en faxt. Het werd zo erg dat ik er echt last van begon te krijgen en die negativiteit mee naar huis nam (natuurlijk speelde er nog veel meer met deze collega).

Ik had al een paar keer voorzichtig gezegd dat dit niet de bedoeling was. Ik heb met zelfs kwetsbaar opgesteld door te zeggen dat ik me als een sloofje door haar behandeld voelde. Maar zij vond het eigenlijk alleen maar leuk.

Op een dag ben ik recht voor haar gaan zitten. Ik heb heel rustig gezegd dat ik het jammer vond dat zij meer waarde hecht aan machtspelletjes spelen dan aan collegiaal samen te werken.

En weet je wat er gebeurde? Ze begon te schreeuwen en te huilen en liep direct naar mijn leidinggevende. Ze was diep be-le-digd. Ik was echt totaal verbaasd. Die reactie had ik nooit verwacht

Tussen die collega en mij is het nooit meer goed gekomen en dat vind ik helemaal niet zo erg. Zij is vanaf die dag gestopt met mij rond te commanderen. Missie geslaagd.

Tot op de dag van vandaag ben ik trots op mezelf. Niet op het feit dat ik iemand aan het huilen heb gebracht, maar dat ik voor mezelf opkwam. Het was de 1e keer in mijn leven dat ervoor koos om eens niet aardig te zijn en iedereen om mij heen te willen pleasen. Geen moment spijt gehad!

Maar lieve carrièretijger, dit is geen pleidooi om morgen eens even lekker ‘verbaal te gaan matten’ met een collega die je niet leuk vindt. Door jezelf zo uit te spreken, en daarmee dus impliciet de confrontatie aangaat, sta je wel alleen. Ook als heel veel andere collega’s het met jou eens zijn, du moment dat jij iets bespreekbaar maakt wat je dwarszit, staan zijn achter jou; ongeveer 20 meter... 

Houd er ook rekening mee dat als jij iets bespreekbaar maakt, je misschien die bal terug gekaatst kan krijgen. Misschien heeft die ander ook wel iets over jou te melden (!)

Dus wanneer kies je voor aardig zijn en eventueel je omgeving te pleasen? En wanneer ga je voor jezelf opkomen?

Wat mij betreft zou je de grens kunnen trekken als een waarde (die jij belangrijk vindt) met voeten is overtreden. Wat ik dus heel belangrijk vind, is dat iedereen samenwerkt om een klus te klaren. In dat opzicht is iedereen dus gelijk en heeft een ieder zijn eigen taak in het geheel. Ik vind dat er dus geen ruimte is voor dominant en pretentieus gedrag. Ik reageer dus ook tamelijk allergisch als iemand mij rond commandeert. Bij jou kan er een hele andere waarde belangrijk zijn; integriteit? Loyaal zijn? Het kan bij iedereen verschillend zijn

Aan jou ook de keuze om die confrontatie aan te gaan of niet.

Positief punt: zo leer je wel hoe anderen met jou om moeten gaan.
Negatief punt: dat kan dus ook inhouden dat sommigen je een bitch of klootzak vinden.

Het is dus aan jou om vooraf in te schatten wat je belangrijker vindt: chocolade of je trots.


Deel je ervaringen en lees die van anderen!