Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Mijn baas is een klootzak

01 januari

Delen:

Je hebt rot bazen, sullige bazen, domme bazen, botte bazen. Ach, eigenlijk zijn alle bazen gewoon klootzakken! Toch? Of niet soms?

Bijna iedereen heeft weleens een meningsverschil of conflict gehad met zijn of haar baas. Je kan bijvoorbeeld ergens onterecht de schuld van krijgen. Of je vind dat je aan te hoge en onredelijke verwachtingen moet voldoen. En zo kan ik nog wel 10 voorbeelden bedenken. Maar vergis je niet: van zo’n conflict kan je zelf veel last hebben. Het kan echt onder je huid gaan zitten en sommigen kunnen er zelfs slecht van slapen.

Maar, helaas je kan je baas niet veranderen, alleen jezelf. En nu hoor ik je al zeggen: Nou, bedankt Heleen! Fijn, kan ik nu weer verder met mijn werk? Maar, wacht even. Ik heb nog iets te melden.

Je kan aan je baas niets veranderen, maar wel aan de manier waarop je met de situatie omgaat. Ik ga je een waardevolle tip geven. Ga eens in zijn of haar schoenen staan.

Dat doe je als volgt.
Zoek even een rustig plekje op, in ieder geval een plek waar niet gestoord kan worden. Zet 2 stoelen neer. De 1e stoel staat voor jou. De 2e stoel staat voor je baas.

Ga nu in de 1e stoel zitten en probeer de hele conflictsituatie weer voor de geest halen. Wat voelde je toen, wat zei je precies, wat dacht je toen, wat gebeurde er met je lijf. Als je dit 3 tot 5 minuten hebt gedaan, loop even weg van de stoelen en kom je na een paar seconden weer terug.

Ga nu in de 2e stoel zitten en probeer je nu in de leven in de gevoelens en gedachten van je baas. Neem zijn lichaamshouding aan, gebruik zijn tonaliteit. Hoe zou hij op deze situatie terugkijken? Was hij laconiek? Gestrest? Heeft hij misschien een direct leidinggevende die druk op hem uitoefent? Wat zie, hoor en voel je vanuit deze positie? Als je dit 3 tot 5 minuten hebt gedaan, loop even weg van de stoelen en kom je na een paar seconden weer terug

Nu in de schoenen van je baas hebt gestaan, heb je een heel ander beeld van de discussie. Misschien kom je tot de conclusie dat hij nog steeds een botte en arrogante @#$% is. Maar waar zou die arrogantie dan vandaan komen? Kan het een kwestie zijn van de andere (jou dus) overschreeuwen? Misschien heeft hij wel heel veel moeite om tegen jou op te boxen? Misschien moet je juist medelijden met hem / haar hebben?

Door even in de schoenen van een ander te staan, maak je gebruik van je empathisch vermogen. Daarnaast biedt deze techniek jou veel informatie over het gedrag, de gedachten en gevoelens van jullie allebei! En als laatste geeft het jou ook de mogelijkheid om de volgende keer anders een gesprek aan te gaan. Je baas blijft misschien wel een klootzak, maar jij hebt nu wel het vermogen om je in de situatie van je baas te verplaatsen en tot een zinvol gesprek te komen.


Deel je ervaringen en lees die van anderen!