Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Oh oh oh dat mooie groene gras van de buurman

01 januari

Delen:

Dit soort vragen heeft bij iedereen weleens door het hoofd gespeeld (zeker bij mij)
Waarom heeft die collega het altijd beter voor elkaar dan ik?
Waarom krijgt zij dat leuke project en ik niet?
Waarom zegt hij altijd precies de juiste dingen tijdens de vergadering en ik niet?
Waarom is mijn collega wel benaderd voor die promotie en ik niet?
Aarggghhhh. Maar, lieve carrièretijger, laten we deze vragen eens even uitdiepen.

Waarom heeft die collega het altijd beter voor elkaar dan ik?
Is dat echt zo? Altijd?
En wat heeft die collega dan zo goed voor elkaar? Misschien is ie in bepaalde dingen goed en in andere dingen weer wat minder. En vraag jezelf eens af: is dat zo erg?

Misschienkan wel van deze persoon leren. Wat doet deze persoon anders dan jij, en zou jij op dezelfde wijze kunnen werken als die persoon?
Wat zouden anderen dan zien aan jou als jij dat zou doen? En wat als je die persoon zover krijgt jou met iets te helpen op het gebied waar hij zo goed in is? Dan zet je een zwakte om in een kracht!

Waarom krijgt zij dat leuke project en ik niet?
Je weet wel, die collega die het 12.5 jarig jubileum van het bedrijf mag organiseren. Zo’n jubileum met een lekker groot budget, zodat ze eens echt lekker een feest kan maken. Maar jij weet helemaal niet hoe zij dat ziet. Misschien is ze wel dood nerveus omdat iedereen gaat zien hoe zij dit project heeft vormgegeven. En jij weet, net zo goed als ik, dat er altijd collega’s zullen zijn die gaan zeggen dat zij het heel anders, beter, leuker en efficiënter zouden hebben gedaan. Misschien komt ze wel om in het werk? Dat weet jij niet.

Waarom zegt hij altijd precies de juiste dingen tijdens de vergadering en ik niet?
Je had heus wel de notulen van de vorige keer gelezen. En je wist heus wel dat er ook acties voor jou op de actielijst stonden, maar ja, je was even je aantekeningen vergeten waarop die acties stonden uitgewerkt. Pfff het was gewoon even jouw dag niet. Nou en! Kan gebeuren. In plaats van de focus te leggen op iemand die wel een goede dag had, kan je ook wat anders doen. Je begrijpt het al, jezelf managen. Tijd inplannen om je voor te bereiden. Je aantekeningen klaarleggen. Bereid je voor op belangrijke agendapunten enz.

Waarom is mijn collega wel benaderd voor die promotie en ik niet?
Ja waarom eigenlijk? Heb je dat nagevraagd bij HRM? En zo ja? Op welke punten was jouw collega beter geschikt dan jij? Is dat terecht? Heb jij nog wat te leren? Of werkte deze persoon op een project dat eindigde en moest hij ergens anders geplaatst worden?

Dit is mij een keertje overkomen. Iemand anders kreeg een leidinggevende functie die ik graag had willen hebben. Maar na een tijdje was ik eigenlijk best wel blij dat ik die functie niet had gekregen. Mijn collega was eerst nog trots en gevleid dat zij die baan kreeg. Ook de hogere schaal in salaris was fijn. Maar…..

Zo leuk bleek die baan eigenlijk helemaal niet te zijn. Zij had elke dag het gezeur van teamleden die ziek waren of een dag vrij wilden. Altijd maar die ellendige roosters kloppend maken. Die baan was eigenlijk helemaal niet zo leuk. Pff wat was ik opgelucht dat ik niet elke dag dat gedoe op mijn bureau had.

Al deze voorbeelden hebben 1 gemene deler: Buurman’s gras is groener dan bij jou. Dat gras is zo groen omdat het nep is. Jij weet namelijk helemaal niet wat jouw collega doormaakt. Zullen vanaf nu vergelijk ons niet meer met een ander vergelijken.

Het is namelijk onnodige, verspeelde en negatieve energie. En zeg nou eerlijk: zo zit jij toch helemaal niet in elkaar???

Luister, lieve carrièretijger, er zullen altijd anderen beter, sneller en slimmer zijn dan jij. Het is belangrijk om dat niet als een bedreiging te zien, maar juist iets om te bewonderen. “Goh, wat gaaf dat hij / zij die promotie kreeg. Misschien kan ik daar nog wat van leren.” De focus moet niet op die ander liggen, maar op jou. Wat kan jij eraan doen om jezelf te verbeteren?

En heb je daar een onrustig gevoel over? Mooi! Dat betekent dat je toe bent aan een nieuwe ontwikkeling. Koesteren dat gevoel, dus. Ha!
Wil je daar eens met mij over praten? Stuur me een mailtje: info@ontopmangers.nl


Deel je ervaringen en lees die van anderen!