Soms moet je als leidinggevend assistent afstand van iemand nemen, om te voorkomen dat je afstand van jezelf neemt

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Soms moet je als leidinggevend assistent afstand van iemand nemen, om te voorkomen dat je afstand van jezelf neemt

01 januari

Delen:

Je hebt van die teamleden die je moet aansturen, maar die je buiten het werk om, liever niet wil zien. Die teamleden die op alle slakken zout leggen. Of die teamleden die je graag vertellen wat jij fout hebt gedaan. Je wilt natuurlijk niet laten blijken dat je ze niet mag, dus je houdt je maar even in. Je bent tenslotte hun leidinggevende tegenwoordig en dat is al ingewikkeld genoeg.

Als iemand thuis zich op dezelfde manier had gedragen, zou je waarschijnlijk allang van je afgebeten hebben

Maar op je werk is het anders en om de lieve vrede te bewaren, zeg je maar niets.

Je hebt ook managers van wie jij vindt dat zij totaal niet op die plek thuishoren. Van die managers die alleen maar bezig zijn met hun eigen carrière. Of van die managers die alleen kunnen aansturen op een ongeïnteresseerde, denigrerende of beledigende manier.
Als iemand jou in een café zo had behandeld, had je waarschijnlijk een dikke vette scene getrapt.

Maar op je werk is het anders en om de lieve vrede te bewaren, zeg je maar niets.

Het is tenslotte wel je werk. De plek waar jij je inkomen verdient. En de plek waar je 8 uur per dag doorbrengt. Fijner als je daar geen bonje hebt. En daarbij komt; iedereen (dus jij ook) heeft een behoefte om ergens bij te horen, bij een groep. Dus gaandeweg pas je jezelf steeds weer een beetje aan. Je accepteert weer eens wat, je slikt weer eens iets. En ondertussen kook je van binnen.

Helaas: dit werkt niet. Jij die leiding moet geven aan een afdeling, sluit compromissen om bij een team te horen – vind je het dan gek dat je collega’s je leiding moeilijk aannemen? Wie leidt, laat zichzelf zien. Jij als persoon bent uniek. De momenten waarop jij nu moet slikken of van binnen kookt, zijn situaties die niet stroken met jouw waarden en daar kun je als leidinggevende beter voor gaan staan. Als je onvoorwaardelijk, zonder compromis en zonder een rol te spelen, jezelf bent, ben jij de krachtigste persoon op deze aardbol.

Door juist niet de lieve vrede te bewaren, maar irritaties of conflicten constructief op te lossen, dwing je respect af. Dat betekent dus niet dat jij je teamleden eens even lekker moet uitkafferen. Nee, op een constructieve en positieve manier iets uitpraten, zorgt ervoor dat jij in controle bent over het gesprek. De ander kan het zich dan namelijk niet veroorloven om in de aanval te gaan. Daarnaast kan iets uitspreken een enorme opluchting geven.

En ja, dat kan ertoe leiden dat er wat afstand ontstaat tussen jou en dat irritante teamlid. Maar als dat een afstand is die wordt ingegeven door respect voor jouw leiding, is dat winst!


Deel je ervaringen en lees die van anderen!