Soms zijn jouw eigen gedachten de grootste leugenaars

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Soms zijn jouw eigen gedachten de grootste leugenaars

01 januari

Delen:

Daar stond ik dan, onderaan een rots die ik zou gaan beklimmen. Voor de eerste keer zonder touwen, zonder materiaal. Het was allemaal nog een beetje nieuw voor mij.
En weet je wat er gebeurde: helemaal niets.

Ik blokkeerde. Ik kon geen stap zetten. De gids naast me die me probeerde te motiveren, mijn man op de achtergrond die foto’s zou gaan maken, en ik deed he-le-maal niets.

Want wat er gebeurde was iets waar ik niet op voorbereid was. Mijn geest vertelde mij dat ik het niet kon.
Wat als ik zou vallen. Wat als ik me zou bezeren. Alles in mij zei NEE NEE NEE

Geloof niet alles wat je denkt
Jouw geest is ervoor om je voor gevaarlijke situaties te beschermen. Vroeger, toen iedereen nog in grotten woonden, had je 3 opties als er een leeuw / tijger / beer op je pad verscheen. Je kon vluchten, je kon vechten of je kon ‘doodje’ spelen. Tegenwoordig is er geen gevaar meer, althans niet van dit kaliber. Maar deze reactie (vluchten, vechten, doodspelen) zit nog steeds in ons DNA.

En onze geest is er dus om ons lekker veilig te houden. Als je dus iets wilt doen dat anders is, dan gaat jouw geest protesteren. Die wil namelijk helemaal geen verandering. Die wil dat alles blijft zoals het is, lekker veilig; lekker overzichtelijk.

En hoewel ik het wist, de vakliteratuur staat er natuurlijk helemaal vol van, heb ik het zelf nog nooit echt ervaren. Als coach weet ik dat zulke processen plaatsvinden, maar om het echt te voelen..
Zo sterk is de geest dus. Zo sterk dat ik helemaal blokkeerde. Dit was dus voor mij een unieke ervaring.

Maar zo is het ook op het werk. Stel, je gaat een groot project trekken of je wilt misschien een andere baan. Het eerste wat jouw geest gaat doen is leugens vertellen.
Leugen 1: dat kan ik toch niet. Niet waar, dat kan jij wel
Leugen 2: Ik haal mijn proeftijd niet eens. Niet waar, tuurlijk haal jij het einde van de proeftijd
Kortom: jouw geest doet er alles aan om je in die veilige, overzichtelijke zone te houden. Maar ja, lieve carrièretijger, daar heb jij natuurlijk niets aan.

Onthoud heel goed dat je geest maar een deel van jou is. Jij bent nog zoveel meer dan alleen die gedachten. Die 2e stap op die harde rots zetten: ik zag er vreselijk tegenop. Echt een torenhoge drempel. Zoals een verandering in werk misschien ook kan voelen. Maar weet je, ik heb die gedachten even opzij gezet. Ik heb een klein stapje omhoog gezet en nog een stapje en nog één. En ik ben gewoon gaan klimmen. Poef! Weg was die drempel. Wat was ik blij toen ik op de top van die rots was aangekomen!!
Op je werk is het niet anders.

Accepteren. Tip 1
Je kan natuurlijk proberen je gedachten te vermijden. Door er vooral niet aan te denken, door je vooral niet onzeker te voelen als je iets nieuws op je werk wil gaan doen. Maar dat werkt niet. Dan ben je alleen maar bezig om er niet aan te denken en dan denk je er dus wel aan. Volg je me nog?

Wat je beter kan doen is accepteren dat deze gedachten nu eenmaal door je geest in je hoofd spoken. En deze gedachten komen en gaan. Zie die gedachten als een rivier met een hele sterke stroom. Je kan tegen de stroom inzwemmen. Dat kost alleen maar energie. Je zit te zwoegen en te ploeteren, maar je bereikt niets. Je kan er ook voor kiezen om aan de oever te gaan staan en die stroom aan gedachten voorbij te laten gaan. Onthoud dat je geest niet je vijand is. Je geest wil je graag gewoon veilig op één plaats houden. En dat is helemaal niet erg. Zolang je je maar realiseert dat je gedachten precies dat zijn: gedachten. Gedachten die liegen om jou in je fijne, warme, veilige comfort zone te houden.

Maar wat als je verder wilt? Tip 2
Net zoals het beklimmen van een rotswand een beetje eng kan zijn, zo kan een verandering in je werk dat ook zijn.
Een nieuwe training volgen
Een andere baan of niet
Een nieuw en uitdagend project gaan trekken

Ik adviseer je de taak of wens in te delen in kleine stapjes, net zoals het beklimmen van een rotswand. Steeds kleine stapjes nemen. Dat heeft als voordeel dat je gaandeweg kunt evalueren en ook een beetje bij kan sturen.

En met al die kleine stapjes bepaal je de richting in je carrière, helemaal naar de top. YES


Deel je ervaringen en lees die van anderen!