Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Vind de perfecte baan in 5 seconden

01 januari

Delen:

Aahhh kom op, dat geloof je toch niet??

Gisteren was ik bij een netwerkbijeenkomst in hartje Parijs. En bijna iedereen die ik daar sprak, wilde wel van baan veranderen. Ze waren niet tevreden over hun huidige situatie. Sommige redenen waren: niet genoeg vrijheid, geen variatie in het werk of gewoon ‘ik wil iets anders’. Wat al deze mensen gemeen hadden met elkaar was dat ze een soort van instant oplossing wilden voor hun situatie. Zoiets van: als ik daar zou werken of dat zou doen, dan zou ik gelukkig zijn.

Maar ja, die instant oplossingen zijn er natuurlijk niet. Want waar je ook terecht komt qua werk, je bent nog steeds dezelfde persoon. Als je niet uitzoekt waardoor je ontevreden bent, dan zul je in je volgende baan tegen dezelfde issues aanlopen. Ik sprak ooit iemand die eigenlijk een ballerina zou willen worden. Ze zou dan heerlijk kunnen dansen en op alle internationale podia kunnen staan. Maar al zou je prima ballerina worden, je bent nog steeds dezelfde persoon met dezelfde issues, alleen dan in een tutu.

De oplossing zit ‘m in het echt achterhalen waardoor je ontevreden bent in je werk. En nu komt het moeilijke: welke invloed kan jij op je persoonlijke situatie uitoefenen. Met andere woorden, wat kan jij doen om je huidige situatie nu te veranderen. Het is natuurlijk makkelijk om je baas of je collega’s de schuld te geven. En misschien hebben zij er ook veel mee te maken dat jij nu niet tevreden bent. Maar helaas kan je anderen niet veranderen, alleen jezelf.

Dus als je niet tevreden bent over je werk, stel jezelf dan eens de volgende vragen:

Welke behoefte wordt nu niet vervuld?

Wat vind ik echt belangrijk in een baan?

Welke waarden worden nu niet vervuld?

Zit ik mijzelf misschien te ondermijnen?

Zit ik nog steeds met dezelfde positieve energie als toen ik de 1e dag startte? En zo nee, hoe komt dat?

Hoe zie ik mezelf / mijn baan over 3, 5, 10 jaar?

En de controle vraag: zit ik me nu te vergelijken met een ander of is dit werkelijk wat ik wil?

Leg desnoods een papiertje op de keukentafel en elke keer als je er langs loopt schrijf je er weer wat bij of streep je juist iets weg. Of misschien kan je de lijst nog aanvullen met een extra vraag.

Als je naar de uitkomsten van die vragen hebt gekeken, dan zou je kunnen onderzoeken waar jij in jouw situatie invloed op uit kan oefenen. En durf ook eens kritisch naar jouw eigen gedrag te kijken.

Waar het mij om gaat is dat je niet van baan naar baan hopt en steeds tegen dezelfde dingen aanloopt. Socrates zei het al: Ken Uzelve. En deze zin is eigenlijk vandaag nog steeds actueel. Zelfonderzoek kan heel waardevol zijn als je ontevreden bent over je huidige baan.

Je zou kunnen denken aan:

Als ik deze taak / baan / project wil doen over 3 jaar, wat kan ik nu doen om daar te komen.

Als deze waarden nu niet worden vervuld, welke actie kan ik ondernemen om ervoor te zorgen dat dit wel gebeurt

Wat maakt dan ik mij steeds vergelijk met anderen?

Hoe vaak geef ik anderen de schuld van mijn situatie? Wat zou ik daar zelf aan die situatie kunnen doen?

Ik weet het, dit is geen 5 seconden oefening. Je bent hier met gemak een heel weekend mee bezig. Maar het kan je wel een paar hele mooie inzichten geven zodat jij een baan kan vinden (bij een nieuw bedrijf of je oude werkgever) waarbij je gelukkig zal zijn en volledig tot je recht komt.

Veel succes! En laat even weten welke keuze je gemaakt hebt.

 


Deel je ervaringen en lees die van anderen!