Waarom doe je gewoon niet wat ik zeg!

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Waarom doe je gewoon niet wat ik zeg!

01 januari

Delen:

Afgelopen zondag zat ik voor de 1e keer op een paard in de manege. Net gestart met een introductiecursus paardrijden voor beginners. Een beetje zenuwachtig was ik wel, ik was vooral bang dat ik van het paard zou vallen.

De instructrice had het heel duidelijk uitgelegd.
Aan de teugels trekken, betekent dat je paard moet stoppen.
Met je knieën drukken, betekent dat je paard moet gaan lopen.
En wat ik ook deed, en wat ik ook zei, ik zag alleen die oren naar achteren gaan, maar dat was ook het enige. Hij hoorde me wel, maar hij dacht waarschijnlijk: ik doe lekker toch wat ik zelf wil.

Ik was in die situatie de baas. Maar eigenlijk ook niet. Ik zat immers een beetje onhandig te doen en dat paard ging gewoon stilstaan. Het was onmacht wat ik toen voelde. Gewoon pure, onvervalste onmacht. Ik moest direct weer terugdenken aan mijn werk, toen ik voor de 1e keer een team moest gaan aansturen.

Op kantoor neem je plaats achter een bureau en wordt je geacht leiding te geven aan een team. Maar wat doe je als je iemand een opdracht geeft en de reactie is: “Dat kan je zelf toch ook wel”?

In de manege, neem je plaats op een zadel en wordt je geacht leiding te geven aan een paard. Maar wat te doen als je paard niet gaat lopen, als jij dat aangeeft?

Leidinggeven is gewoon lastig. In de manege, maar ook op het werk. Zelfs de meest ervaren manager zal dat beamen.

En in beide gevallen wilde ik uitschreeuwen: waarom doe je gewoon niet wat ik zeg!!

Lieve lezer, ik zal je de rest van mijn gestuntel in de manege besparen, maar ik moet wel bekennen dat paarden geweldige spiegels zijn.
Spiegels voor je gedrag. En spiegels voor de wijze waarop je communiceert.

Ik kan iedere leidinggevende adviseren eens op een knol plaats te gaan nemen. Om gewoon eens te ervaren hoe het voelt om uit je comfortzone te worden gehaald.

Als ie niet doet wat jij zegt, wat doe jij dan? Raak je geïrriteerd? Probeer je eerst super lief te doen? Ga je daarna je stem verheffen? En zou je dat ook zo doen op kantoor?

Ik vond het in ieder geval erg leerzaam om te zien wat voor effect je eigen gedrag heeft op een ander. Paard of mens!


Deel je ervaringen en lees die van anderen!