Wanneer het te veel wordt

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Wanneer het te veel wordt

01 januari

Delen:

Deze week is er een rapport gepubliceerd over het grensoverschrijdend gedrag bij de NPO. Door het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk zijn er verschillende mensen thuis komen te zitten met een burn-out. Ik kan je verzekeren dat dit gedrag echt niet alleen bij de TV speelt.

Jaren geleden werkte ik als directiesecretaresse bij een bedrijf waar alles goed fout was. Ik ben daar aangenomen, maar iemand anders, die daar al werkte, had ook gesolliciteerd op die functie. De werkgever had dus voor mij gekozen en dat werd mij niet in dank afgenomen.

Deze collega begon mij te treiteren. Ze vond mij te kakineus en dat moest ook iedereen weten.
Ze jatte mijn bureaustoel (echt waar!).
Ze nam dossiers mee naar huis, zodat ik er niet in kon werken (echt waar!).
En als ik er iets over zei, begon ze direct te huilen.
Daarnaast was het ook nog ontzettend druk en als ik dan een fout maakte, kreeg ik dat 3 maanden later nog te horen.
En mijn manager; die vond het allemaal prima. Die hanteerde de “verdeel en heers” strategie.
De spanning was om te snijden.

Ik was toen jonger en ik kon hier totaal niet mee omgaan.
Het geroddel.
Het getreiter.
Een afwezige manager.
En het gevoel er alleen voor te staan.
Ik voelde me constant aangevallen.

Ik was altijd boos. Ik sliep slecht. ’s Ochtens onder de douche zat ik de gesprekken te voeren die ik de dag daarvoor had met mijn baas. Alleen al de gedachte om weer naar werk te gaan, deed mijn hartslag stijgen. Maar ik was ook wanhopig. Ik wilde altijd voor iedereen aardig zijn, ik vond het moeilijk om grenzen voor mezelf te stellen. En ik was tot op het bot gefrustreerd. Ik wilde deze baan toch zo graag? Waarom viel het dan zo tegen?

Waarom schrijf ik hier een blog over?
Ten eerste hoop ik dat jij jezelf niet herkent in mijn situatie.
Ten tweede wil ik benadrukken dat jij niet de enige bent die dit overkomt. Kijk maar naar de NPO.
Ik hoop dat jij op je werk gezellige collega’s hebt. En dat er in het team dat je aanstuurt een fijne sfeer is. Je werkt er immers 8 uur per dag. Je geeft veel van jezelf.

Je geeft veel, maar wat krijg je ervoor terug?
Net als jij waarschijnlijk, nam ik mijn baan super serieus. Ik ging echt voor mijn werk. Het werk dat ik afleverde moest kwalitatief hoog zijn. Dat verwachtte mijn manager van mij, maar ik verwachtte dat ook van mezelf. Ik was erg perfectionistisch (een veel voorkomende kwaal op het secretariaat).

Maar wat kreeg ik er eigenlijk voor terug? Ik zou zo gelukkig zijn als ik het volgende zou hebben in die baan.

  • Een fijne werksfeer, natuurlijk
  • De mogelijkheid om je werk zelf in te delen
  • De mogelijkheid om zelfstandig te kunnen werken
  • Een salaris dat overeenkomt met je kennis en vaardigheden
  • En natuurlijk waardering voor je werk. Van je eigen teamleden en van je manager

Herken jij je in de volgende situaties?

  • Als er iets fout gaat, krijg jij de schuld
  • Je krijgt nooit een complimentje
  • Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat
  • Niemand doet er gewoon eens aardig tegen je
  • En het is continu hartstikke druk

Dan is er een kans aanwezig dat je een burn-out kan krijgen. Ik wil je natuurlijk niet de ziektewet inpraten, maar ik wil wel benadrukken: let goed op jezelf. Niemand anders gaat dat namelijk voor je doen.

Er moet een bepaalde balans zijn
Wat belangrijk is: er moet een goede balans zijn tussen wat jij ‘geeft’ op je werk en wat je ‘ervoor terugkrijgt’. Die punten heb ik hierboven beschreven, maar misschien kan jij voor jezelf de lijst nog aanvullen.

Ik hoop echt dat jij op jouw werk geen NPO-achtige toestanden meemaakt. Maar mocht het je te veel worden, en wil je daar eens met een gecertificeerd coach over praten, stuur me dan een berichtje.


Deel je ervaringen en lees die van anderen!