Wat te doen als de sfeer op kantoor giftig is

Bel me: 06 23 03 10 90

Bel ons: 06 23 03 10 90

Wat te doen als de sfeer op kantoor giftig is

01 januari

Delen:

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: de giftige werksfeer op kantoor. De meeste voorkomende uitingen van een giftige werksfeer zijn roddelen, mensen buitensluiten of schreeuwen en intimideren

Ik weet nog dat ik voor een directeur werkte, die weleens kon flippen. Geen Matthijs van Nieuwkerk-achtige dingen, maar wel genoeg om mijn collega’s dagenlang erg rot te laten voelen. Hij had bijvoorbeeld tegen iemand van de facilitaire afdeling gezegd dat hij haar kop van haar romp zou rukken. Er was iets fout gegaan en mijn directeur was woest. Toen ik hem later uitlegde dat die opmerking in zijn rol nogal intimiderend over kan komen, keek hij mij niet begrijpend aan. Hij zei dat het natuurlijk fysiek onmogelijk was om een kop van een romp te rukken (enne, dit is echt gebeurd!). Wat hij dus niet doorhad, was dat iedereen een beetje bang voor hem was.

Wat te doen?
Jij zelf
Natuurlijk mag je van iemand in jouw rol wel het één en ander verwachten. Maar er zijn grenzen. En die grenzen bepaal jij zelf! Het is aan jou om je omgeving te leren hoe ze met jou om mogen gaan. Een ‘inkoppertje’ zou je misschien denken, maar de rol van een directie assistent is een ondersteunende rol. Je grenzen aangeven is moeilijk. De meeste dames die ik spreek uit het secretaressevak willen gewoon een gezellige sfeer op kantoor. Een positieve en constructieve sfeer waarin zij zich gewaardeerd voelen. Ik adviseer je daarom voor jezelf te bepalen (en op te schrijven) wat voor jou de grens is. En die grens is jouw houvast. Daarnaast oefen je voor jezelf wat je dan gaat zeggen. Houd daarbij in het achterhoofd dat je voor respect moet gaan, niet voor aardig gevonden worden. Heb je daar hulp bij nodig? Dan weet je mij wel te vinden.

Je baas
In een van mijn eerste banen werkte ik voor een manager die altijd erg denigrerend was. Zijn standaardzin was altijd: “Je moet niet denken Heleen, dat doe ik wel voor je.“ Op een gegeven moment was ik het gewoon zat en heb ik ontslag genomen. Toen is hij naar mij toegekomen en heeft zijn excuses aangeboden. Ik was zo verbaasd, ik viel bijna van mijn stoel. Eigenlijk wist hij best wel dat zijn gedrag onacceptabel was, maar toen was het voor mij al een afgedane zaak.

Dit is ook een uitgelezen kans om eens te gaan oefenen met het stellen van grenzen. Mocht je toch voor jezelf hebben besloten de organisatie te gaan verlaten, ga dan eens oefenen in het van je af bijten. Wat kan er misgaan? Je gaat toch weg. Confronteer mensen die roddelen. Staat iemand tegen je te schreeuwen, loop rustig weg en zeg: “Als je schreeuwt zijn wij uitgepraat”. Door te gaan oefenen, leer je voor jezelf welke manier van grenzen stellen het meest comfortabel voelt. En dat is natuurlijk ook fijn bij je volgende baan

Vertrouwenspersoon
Bij grotere organisaties werkt vaak een vertrouwenspersoon. Dat betekent niet dat er direct een oplossing is, maar de incidenten zijn dan wel in ieder geval gedocumenteerd.

Alles noteren
Mocht het ooit tot een ontslag komen, dan is het slim om een dagboek bij te houden. Het liefst voor langere tijd. En het zal nog overtuigender in een rechtszaal overkomen als je pestgedrag of flipgedrag hebt opgenomen met je telefoon

En ten slotte: creëer een netwerk
Zorg dat je, zowel privé als op het werk, iemand vindt waarbij je even je hart kan luchten. Je hoeft tenslotte de last van een giftige werksfeer niet alleen te dragen.


Deel je ervaringen en lees die van anderen!